header
geit
Huiswerk
Om de taal goed onder de knie te krijgen is het noodzakelijk thuis nog minstens 2 à 3 uur per week aan het Grieks te besteden.

Per jaar behandelen we 12 lessen uit Epikinoníste Elliniká. Omdat elke cursus 24 bijeenkomsten heeft behandelen we dus ongeveer één les uit het boek per twee weken.

Via 'inloggen voor cursisten' kun je het huiswerk voor de volgende keer vinden!

Tips voor het leren en maken van huiswerk:

- Als een tekst op de cd staat, luister er eerst naar, neem de tekst erbij als je het niet begrijpt. Op de cd wordt meestal snel gesproken. Als de tekst in de les behandeld is, luister dan thuis nog een paar keer, langzamerhand zul je het beter verstaan. Luister ook regelmatig naar de teksten van oudere lessen.
- Het is belangrijk dat je thuis ook hardop oefent. Gebruik de pauzeknop om de cd stop te zetten en zeg de zin na. Als dat goed gaat, lees de tekst hardop zonder eerst te luisteren.
- Let bij het luisteren ook op de uitspraak en de intonatie.
- Als je een nieuwe Griekse tekst moet lezen: Lees eerst een paar keer door zonder naar de vertaling van de woorden te kijken. Probeer er achter te komen waar de tekst over gaat. Lees dan nog eens door. Per les staan de nieuwe woorden op de website.
- Als een les helemaal behandeld is, moet je ook de woordjes leren (zie ook kopie ‘woordjes leren’). Die vind je dus op de website.
- Op de website vind je bij ‘opdrachten van de oefeningen’ wat de bedoeling is van elke oefening uit het boek. Je kunt achterin het boek bij de ‘λύσεις’ controleren of je de (invul)oefeningen goed hebt gemaakt.
- Oefeningen waarvan de ‘λύσεις’ niet achterin staan, kun je maken en aan mij geven om te corrigeren.
- Uitleg van de grammatica vind je ook op de website.
- Probeer ieder dag iets aan Grieks te doen. Dan blijft het veel beter hangen dan wanneer je er maar een dag per week mee bezig bent .
- Herhaal thuis ook de oude lessen en luister regelmatig naar de cd.
- Het helpt om woorden en zinnetjes op te schrijven, met andere woorden: gebruik zoveel mogelijk zintuigen: horen, zeggen, lezen, schrijven.
- Het is heel nuttig om ook de oefeningen uit het oefenboek te maken. Ook daar staan de ‘λύσεις’ achterin.
- Als het kan: werk samen met iemand anders. Je kunt elkaar overhoren, dialogen naspelen, elkaar vragen stellen in het Grieks.
- probeer het Grieks een beetje te integreren in je leven. Bedenk bijvoorbeeld af en toe hoe je iets zou zeggen in het Grieks.

- Tips voor het leren van woordjes:

Gebruik zoveel mogelijk zintuigen: zien (voorwerp en geschreven woord) of maak een voorstelling in je hoofd, luisteren (naar iemand anders, cd of zelf zeggen), voelen (pak voorwerp vast) ook opschrijven van woorden, ruiken (kun je iets ruiken?), proeven!

1. Luister, lees, zie, als het mogelijk is, woorden liefst eerst in zinsverband. Nieuwe woorden komen we meestal voor het eerst tegen in een Griekse tekst. Lees de tekst meerdere malen door. Luister regelmatig naar de tekst als die op de cd staat. Ook het afluisteren van 'oude' teksten brengt woorden weer in het geheugen.

2. Probeer of je woorden kunt herleiden (uit andere Griekse woorden die je kent, uit het Nederlands of uit andere talen).

3. Veel Griekse woorden zijn niet zo gemakkelijk te herleiden. Bedenk ezelsbruggetjes, dat kan goed helpen, hoe gekker het ezelsbruggetje, hoe beter je het onthoudt.

4. Als het mogelijk is, probeer een concrete voorstelling van een woord in je hoofd te maken. Dat is een goede methode om woorden te onthouden.

5. Woorden van voorwerpen in huis kun je gemakkelijk leren door er een briefje met het Griekse woord op te plakken, je komt ze steeds weer tegen. Ook andere woorden kun je op briefje schrijven en ergens ophangen.

6. Nuttig is ook een korte zin of een woordcombinatie te onthouden. Regels van Griekse liedjes (met bijbehorende melodie) onthouden kan ook heel nuttig zijn.

7. Zeg de woorden hardop. Een geschreven woord herkennen is nog iets anders dan een gesproken woord herkennen. Zeg zinnen van de cd’s hardop na (gebruik de pauzeknop).

8. Leer de woorden eerst van het Grieks naar het Nederlands, dat is gemakkelijker.

9. Een goed systeem om woorden te leren is: op kleine kaartjes aan de ene kant het Griekse woord en aan de andere de betekenis in het Nederlands te schrijven. Woorden kunnen hiermee zowel Grieks-Nederlands als Nederlands-Grieks geleerd worden. (veel werk misschien, maar het opschrijven alleen al helpt bij het leren!)
Voordeel: - de kaartjes kun je schudden zodat je niet steeds dezelfde volgorde hebt,
- de woordjes die je kent kun je eruit halen,
- een stapeltje kaartjes kun je gemakkelijk overal mee naar toe nemen voor verloren ogenblikken,

10. Als je woordjes leert ga dan vaak terug naar de woordjes die je nog niet kent of niet goed genoeg kent. Een nieuw woord kun je een kort tijdje onthouden, dan vergeet je het weer. Hoe beter je het woord kent, hoe langer je het kunt onthouden. Probeer het woordje weer te zien vóór je het vergeten bent.
Hiervoor kun je goed het systeem met de kaartjes gebruiken. Een woord dat je goed kent doe je onderaan het stapeltje. Hoe 'moeilijker' het woord, hoe hoger je het terugdoet in het stapeltje, zodat je het weer snel tegenkomt.

11. Regelmaat is belangrijk. Iedere dag kort leren is beter dan eens in de week lang. Probeer je goed te concentreren tijdens het leren. Ben je te moe, hou er dan mee op.

12. Als je woorden leert buiten de cursus om, doe dat dan niet lukraak, bedenk zelf welke woorden je wilt leren. Ook woorden uit het boek waarvan je denkt dat ze voor jou niet relevant zijn (bv. bepaalde beroepen, gerechten) kun je wat mij betreft overslaan.

13. Heb je zelf tips, geef ze door!

Weetje van de week
>>> Archief weetje van de week
baai
© 2010-2013 www.goedwebdesign.nl